Ingångsvärdet av cyklar och citroner

melonlemon

För några veckor sedan var det Yom Kippur. Det är den heligaste dagen inom judendomen: en dag för självrannsakan, gottgörelse och försoning. Också många sekulära judar fastar och går i synagogan denna dag och i Israel står trafiken helt still. Framåt kvällen fylls dock gatorna av uppspelta små cyklister. På vår gata samlades hela kvarterets barnaskara – en mindre armé – på hjul vid den närmaste rondellen för att bättra på sina skrubbsår. Det var verkligen festligt med alla små knattar och deras föräldrar som följde på nära avstånd redo att heja på och trösta.

Men en sak kändes väldigt konstig. Det är just detta med armén. Tänk att sätta sina barn till världen här och veta att de efter skolan ska göra flera års militärtjänst i tunga kängor, khaki-uniform och beredda till dödligt våld. Att glädjas åt sitt barns första cykeltur och veta att i framtiden ska hen manövrera en stridsvagn. Vi har så olika ingångsvärden i den här världen.

Jag snusar in Totoros små lockar och skattar mig oändligt lycklig att varken jag eller någon annan ska bestämma vad hon gör efter sin skolgång. Och innan dess, ja, hur uppfostrar en sitt barn? Vi testar med en lemonad:

Melon-lemon med mynta

Koka upp 1 dl socker med 1 dl vatten.
Tillsätt rasp av det yttersta gula skalet av en citron.
Låt svalna.
Pressa ett kilo citroner.
Klyfta valfri melon och skär bort skalet. Skär i mindre bitar.
Mixa ihop allt med en näve mynta i mixer, blender eller med stavmixer.
Frys till slush om du orkar.

Så försöker jag få Totoro att förstå hur omtanke en varm dag smakar.

 

 

One Response to “Ingångsvärdet av cyklar och citroner

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *