Ruttna bananer

bananabreadchirac

Sedan vi kom har mullrat från och till i himlen ovanför oss. Natten när en kvinna och hennes barn dödades i Gaza av ett israeliskt anfall vaknade vi av det svarta oljudet som flög över oss.

På dagarna hörs det också men om en blickar upp i himlen ser man ingenting. Jag vet och bryr mig för lite om vapen- och flygteknik för att förstå varför. Men det beskriver väl känslan av att vara i Rehovot när Jerusalem brinner.

Så långt det går låtsas man att allt är normalt. Om mullret inte syns så finns det inte.

Vad ska man annars göra när man byggt in sig i en återvändsgränd av bosättningar? När den judiska demokratin måste upprätthållas med en militarisering av samhället och en avtrubbning inför rasismen

Idag är jag arg och ledsen. Och fortfarande priviligerad där jag sitter på min grönskande balkong med bananbröd i ugnen.

Jag behöver inte berätta för er om de utomrättsliga avrättningarna på såväl barn som gamla eller om rädslan för knivdåd bland israeliska föräldrar. Eller om obefintliga förslag till lösningar som aldrig kommer att röstas igenom i Knesset.

Vad är alla vittnesmål, videoklipp och rapporter bra för om det bara ska fortsätta så här? Vad ska vi göra med ”sanningen” om dess olika versioner bara låser motsättningarna hårdare?

Hoppet är så viktigt har fredsrörelserna jag jobbat med tidigare alltid sagt. Men vad finns det att hoppas på idag? En lika modfälld israel sa på radio för ett tag sedan att en pessimist är en optimist med erfarenhet.

Tröstlös banankaka med choklad

Afrika-korrespondenten Anna Koblanck skriver en härlig matblogg från sina resor på kontinenten. Ett recept som jag äntligen testat är hennes zimbabwiska vän Jane’s banana bread. Mitt enda tillägg är några chokladbitar på toppen innan kakan skjutsas in i ugnen. Så nära tröst en kommer med ett glas kallt kaffe.

 

 

One Response to “Ruttna bananer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *