Om det fanns rutiner

vardagssoppa

… så skulle de se ut så här:

Vi vaknar och Totoro läser för oss om bilbilbil och klocka och tss tills det känns okej att gå upp och göra frukost. Joel pressar juice av apelsin, klementin och granatäpple. Jag rostar bröd. Vi går ut tillsammans, Joel till jobbet; Totoro och jag till lekplatsen. Vi käkar mellis, kex och banan. Går hem och läser lite om Max, apor eller Dino. Totoro somnar. Jag gör ett yogapass, läser lite nyheter och försöker väga upp med något upplyftande. Hurra för ljudböcker! Restlunch och lekdejt. Kaffe och bulle-bulle-bulle! Lite ärenden på stan. Grönsaksinventering och middagslagning tillsammans. Totoro vattnar på balkongen och lever runt tills hon hamnar i badbaljan med Joel och badankan. Baadaaa! Plock och Bamse på paddan. Godnattsaga, sång, vilsamt mörkt och snart tyst. En kopp te eller GT, något avsnitt och samtal om dagen, känslan, läget, framtiden.

Kryddat med körövning, upptäckter, trötthet, tåg till Tel Aviv, föräldragrupp, hemlängtan.

(Söt)potatis-soppa

Du behöver
: grönsaksrester som passar att steka snabbt
; en lök, hackad
; två små sötpotatisar, hackade
; fyra stora potatisar, hackade
; grönsaksbuljong
; vitt vin och vatten
; salvia och rosmarin, salt och peppar
; smör och olivolja, eventuellt grädde

Hacka ihop grönsaksrester, till exempel klyftpotatis och några salladslökar eller purjo. Förbered annat hack.

Ta fram en soppkastrull och smält smör och god olivolja på högvärme. Stek resterna till toppingen gyllene. Lägg dem åt sidan, kanske under aluminiumfolie.

Smält lite mer smör i kastrullen och när det slutat fräsa friterar du rosmarin och salviablad tills det luktar underbart. Kanske lite paprikapulver också. Och muskot. Tillsätt och bryn rotsakerna och löken. Rör i buljong, en tärning eller matsked. Häll på vitt vin och vatten så att det täcker precis. Låt koka mjukt.

Om du vill ha mer disk och mer tid så kan du göra toppingen i stekpanna under tiden. Annars kan tiden istället användas till att duka eller läsa tidningen, sätta ett frö kanske.

Mixa soppan och låt koka upp med lite grädde. Salta och peppra. Smaka av med annat som du tycker passar.

Servera med topping och planera morgondagen.

 

3 Responses to “Om det fanns rutiner

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *