Bästa bäret, med eller utan kärna

spottsoppa

Idag var vi och storhandlade på Tiv-Tam. Det jobbar många rysktalande tanter där, inte riktigt babushkor. När vi skulle betala krånglade magnetremsan på mitt Visa-kort.

Först drog hon kortet hårt i läsaren ett par gånger. Sedan kastade hon det nästan på disken framför sig.Resignerad irritation spreds som rökringar från kassan. Hon tog ett andetag och sträckte sig halvhjärtat med ena handen efter traven med plastpåsar i slutet av disken. Hon sneglade mot en plastkartong på andra sidan av disken, nära kortläsaren.

Så fick hon upp plastpåsens frasiga igenklistring och svepte en sida av påsen runt kortet för ett sista och lyckat försök att låta mig betala för bananer, mjölk, små gurkor, konserver och popcorn. Knappt ett ord sa hon till mig på hela tiden, inte en glimt av människan bakom kassan släpptes fram.

Men så ser jag i ögonvrån hur handen vid kortläsaren krånglar upp locket på en plastask med frusna bär, snabbt medan jag skriver på kvittot. Med samma hand stoppar hon snabbt in ett rött bär i munnen och räcker mig min kvittokopia. Mitt besvärade leende blev plötsligt varmt, men det märkte nog inte hon.

Frusna körsbär. Vilken gåva till människorna. Som sorbet-karameller. Det enda stället jag hittat det på i Sverige är Hemköps frysdisk. Ett turkost paket med 250g mörkröda stora urkärnade körsbär, egentligen bigarråer? Gå och köp!

Eller om du är en sådan lyckans ost att du har frusna körsbär eller klarbär så kan du ju strunta i hela företaget och urkärningen med för den delen och istället göra spottsoppa. Det är ett påbud.

Spottsoppa à la Knarsta

Du behöver
: klarbär
; vatten så det täcker bären i en kastrull
; socker efter behag
; potatismjöl utrört i kallt vatten beräknat efter behov 1&2 ovan

Ok, häng med – för nu går det undan!
Koka upp allt utom potatismjöl i en kastrull.
Tillsätt potatismjöl och tillåt ytterligare en kokbubbla.
Låt svalna och servera.
Skeda in och spotta ut.

Tack till Emma-Li och Annica. :-*

2 Responses to “Bästa bäret, med eller utan kärna

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *