Saz-za och moriwo

halvmunk

Vi har haft fint besök av Totoros farmor, farfar och faster. Hon kallar farfar för saz-zaaa. Det får mig att tänkta på sadza. Tjock majsgröt som äts med stuvning eller fil i Zimbabwe. Helst en stuvning av spenatliknande blad, lök och tomat; ibland stekt i jordnötssmör. Moriwo.

Efter en blåsig förmiddag på stranden gick vi på Carmel market i Tel Aviv och njöt av nyfriterade sockrade munkar, överdådiga grönsaks- och fruktstånd. Nötter och torkad frukt i högar. Juicebarer av citruspyramider och granatäpplen. Jag köpte en tjock bunt grov spenat av en glad försäljare. Medan han la ner den i en påse frågade han mig förbryllad vad jag tänkte göra med bladen. Jag beskrev hur enkelt det är att steka ihop moriwo. Aha, sa han. I never know what to do with it. Grönsakshandlaren som aldrig ätit spenat. Eller, kanske är det inte spenat?!

Något vitt majsmjöl till sadza har jag inte hittat. Så det får bli moriwo med bröd. Eller så kan det nog funka mycket bra som fyllning till piroger. Men också mums till en enkel omelett!

Moriwo

Du behöver
: grov spenat/liknande blad
; strimlad lök
; klyftade tomater
; några matskedar jordnötssmör

Smält jordnötssmör i en stekpanna. Stek löken mjuk. Tillsätt spenat och tomat. Låt steka ihop och krydda med lite salt. Klart.
(För piroger: Skär smördeg i rutor och lägg en klick spenat i ena hörnet, nyp över andra delen av degen. Pensla med vatten och uppvispat ägg och strö lite sesamfrön över. Grädda till gyllene i 200 grader.)

Har jag missat något, mamma? Johanna? Gladys? Någon annan?

4 Responses to “Saz-za och moriwo

  • Du kan göra gul sadza på polenta som finns i affärerna där du bor. Detta åt man, skänkt genom USA, i Zimbabwe under protest under de svåra torkåren i början på åttitalet.

  • Rebecka
    3 år ago

    går det att använda ett amerikanskt jordnötssmör typ som man bredde på smörgåsen när man var liten?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *