Resa halva jorden runt för pesto

Inför pesto

Vi kom nyligen hem från några fantastiskt fina veckor på USA:s östkust. Lyx att kunna hänga på Joels jobbresor och bara ha det fint med lilla J. Hon tillåter inga fullspäckade reseplaneringar utan det blev låtsas-vara-hemma i fina städer som Cambridge och Washington med ekorr-jagning, bagel-frossa och lekplatsletning. Och en lite mer späckad men rolig långhelg i New York. Tack för den svenskliknande vårsmaken med syren och liljekonvalj och amerikaners förmåga att få en att känna sig välkommen och intressant – svältfödda på trevligheter och service som vi är här i Israel.

Godaste matminnet: Blackened catfish fajitas med mangosalsa på Border Café i Cambridge

Åter hemma hade basilikan börjat blomma så det blev hård beskärning och tillräcklig skörd för en rejäl sats pesto. Och indigo-tomaterna var också ganska mogna så hemskördad middag kändes ändå helt okej efter långa flyg och jetlag.

Trofie Pesto eller bara pestopasta

Kör i en matberedareTrofiepasta
: minst 3 deciliter basilikablad
; 50 gram rostade pinjenötter
; 100 gram parmesanost eller annan lagrad torr ost
; 3 hackade eller mandolinerade färska vitlöksklyftor
; en gnutta salt
och medan motorn fortsätter gå, häll långsamt ned 1 deciliter god olivolja.

Blanda med nykokt pasta, gärna färsk trofie om du hittar. Servera med mer riven ost och kanske några tomater eller annat gott.

Nästa gång kanske jag testar att ha i lite, lite citronzest eller några soltorkade tomater i peston.

2 Responses to “Resa halva jorden runt för pesto

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *